Ny bog: Kunst og videnskab i skøn forening

Harald Moltke - Nordlysets Maler. Foto Jesper Grønne.

I November 2011 udkom bogen: 'Harald Moltke - Nordlysets Maler'. I den smukt illustrerede bog fortæller Danmarks største ekspert i nordlys om Danmarks bedste ekspeditionsmaler og hans værker. Verdens mest berømte nordlysmaler, Grev Harald Moltke, er dansk. Og i dag udkommer bogen om ham og hans værker.

Forfatter til 'Harald Moltke - Nordlysets Maler' er forsker emeritus ved DMI, Peter Stauning. Han har igennem hele sin karriere været fascineret af maleren og de ekspeditioner han drog ud på mellem 1899 og 1901 til nordlyszonen i Island og Finland.

"Bogen er opfyldelsen af en mangeårig drøm om at vise Harald Moltkes fine nordlysmalerier og give en udførlig beskrivelse af de to DMI-ekspeditioner, hvor de blev fremstillet", fortæller Peter Stauning. "Harald Moltke - Nordlysets Maler er samtidigt en kulmination på min egen dybe interesse for de mystiske og fascinerende nordlys, som også i mit eget forskningsmæssige arbejde gennem næsten 50 år har haft en fremtrædende placering".

Harald Moltke - Nordlysets Maler. Foto Jesper Grønne. 
I Island og Finland malede Moltke med dyb indlevelse 26 helt enestående billeder af nordlys. Billederne hænger til daglig på DMI, og de er ikke offentligt tilgængelige. De udstilles dog ved specielle lejligheder.

Bogen præsenterer alle malerierne, beskriver deres baggrund og tilblivelse og giver et indblik i et stykke spændende dansk ekspeditionshistorie.


Ud over nordlysmalerierne gengiver bogen også en serie fremragende portrætter udført af Moltke, samt en lang række fotografier fra ekspeditionerne. Leder af Island-ekspeditionen og direktør ved Meteorologisk Institut var Adam Paulsen.

"Arbejdet med gengivelsen af de fantastiske malerier har været utroligt krævende. Det har været en vanskelig, men også spændende opgave at arbejde sammen med de professionelle og meget dygtige grafikere fra Scan Press og fra Sangill Grafisk, der har stået for trykningen af bogen, for at ramme den præcise gengivelse af maleriernes mange fine detaljer og nuancer", siger Peter Stauning.

Teksten er skrevet på dansk og engelsk sideløbende. Bogen er på 216 sider, rigt illustreret og koster 295,-. DMI forhandler ikke bogen som kan købes i boghandlen eller direkte på nettet fra Forlaget Epsilon. Se bogen

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk © DMI, 3. november 2011 

www.dmi.dk 1 March 2015.